Przejdź na stronę WWW KĄPINO

NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » POGADUSZKI » KOCIOŁ WIRTUALNY

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 2>>>    strony: [1]2

Kocioł wirtualny

  
Indygo
03.06.2008 23:08:19
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 125 #123328
Od: 2008-5-19
Zachecam wszystkich do wymiany przepisów kulinarnych. Pozdrooczko
  
Electra25.04.2024 03:02:30
poziom 5

oczka
  
mariusz
03.06.2008 23:36:26
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Kąpino

Posty: 1162 #123339
Od: 2007-10-9
to jakaś przeciwwaga dla damskiego gadu,gadu? przepisy na grzańca, nalewki czy krupnik na żołądkach?
  
BonAir
04.06.2008 22:20:09
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Kąpino

Posty: 1084 #123767
Od: 2007-5-25


Ilość edycji wpisu: 2
Dzisiaj o 19:40 w TVN w programie Uwaga będzie program na temat: "Co jemy, czyli ile jest mięsa w mięsie". Polecam.cool

Przepraszam forumowiczów.
Program o "mięsie" w TVN jest jutro a nie dzisiaj.

_________________
pozdrawiam BonAir
  
Admin
05.06.2008 06:35:42
poziom 5



Grupa: Administrator 

Posty: 646 #123915
Od: 2007-5-10
Eeeejjjj BonAir... przez Ciebie zwolniłem prezesa TVN z pracy...
  
BonAir
05.06.2008 08:17:40
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Kąpino

Posty: 1084 #123931
Od: 2007-5-25


Ilość edycji wpisu: 1
Chciałem nagrać ten program, ale w związku z panującymi okolicznościami nagrałem tylko zwiastun:

http://youtube.com/watch?v=ERAEBNXqCyo
_________________
pozdrawiam BonAir
  
Kangusia
05.06.2008 08:25:34
poziom 1

Grupa: Użytkownik

Posty: 33 #123932
Od: 2008-5-13
Dzień dobry wszystkim forumowiczom!aniołek Miłego, ciepłego i SMACZNEGO dnia. A niektórym najlepsze życzenia urodzinoweoczko
  
Indygo
05.06.2008 09:09:08
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 125 #123941
Od: 2008-5-19
Witaj Kangusia! chyba jesteś "nowa " na tym forum i miło, że tak SMACZNIE nastawiona wesoły
  
BonAir
06.06.2008 09:32:52
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Kąpino

Posty: 1084 #124580
Od: 2007-5-25


Ilość edycji wpisu: 2
Program TVN "o ilości mięsa w mięsie" trochę mnie rozczarował.
Mrożące krew w żyłach hasała typu "solanka!", "nastrzyk!", "konserwant!", itd
Spodziewałem się czegoś szokującego, a to jakby dłuższa reklama propagandowa Sokołowa i Tradycyjnego Jadła.

Solanki stosowane są od niepamiętnych czasów, nastrzyk szynek robili nasi dziadowie, a środkiem konserwującym w stosowanej obenie peklosoli jest azotyn sodu, dużo mniej szkodliwy od stosowanego dawniej azotanu sodu (saletra).

Wg mnie najgorszym świństwem, przede wszystkim dla dzieci są dodatki w postaci fosforanów.
Jak najtańszym kosztem zwiększyć masę kiełbasy ? To proste - dodać wodę. Tylko jak tę wodę zatrzymać w kiełbasie ? Dawniej radzono sobie dodatkami kaszy manny, mąki, itd
Obenie wystarczy odpowieni dodatek polifosforanów i już woda trzyma się "kupy".
Niestety taki składnik wiąże wodę również w organizmie. Zwróćcie uwagę na ulicy jak zwiększyła się ilość młodych ludzi chorobowo otyłych na "wzór amerykański", a jakie numery butów teraz młodzi noszą ;-)

http://pl.youtube.com/watch?v=m0Z_C0C59JI&feature=related
http://pl.youtube.com/watch?v=BC7gijwTUXU&feature=user

Klient chce tanio, to producent nie ma wyjścia i robi z wody mięso.
Tylko czemu kosztem zdrowia, alergii, itd
_________________
pozdrawiam BonAir
  
mariusz
06.06.2008 19:04:51
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Kąpino

Posty: 1162 #124902
Od: 2007-10-9
z bazy kontenerowej wyjeżdżają do klientów całe kontenery polifosforanu sodu, izoaskorbinianu sodu, izolatu białka sojowego, glutaminianu sodu - kasa, kasa, kasa...
  
Indygo
07.06.2008 22:57:24
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 125 #125388
Od: 2008-5-19
Przepis na pyszny jabłecznik

Zmiksować 1/2 kostki "Kasi" z 1/2 szklanki cukru i dwoma całymi jajkami. Dodać 1 cukier waniliowy, szczyptę soli a następnie wymieszać z 1 szklanką mąki tortowej i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej. Wczesniej mąkę połączyć z 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia. Powstanie gęsta masa, którą należy przełożyc do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 22cm x 26cm. Należy zostawić trzy łyżki ciasta. Jeden litrowy słoik jabłek prażonych wymieszać z sokiem z jednej cytryny i wyłożyć na ciasto. Posypać cynamonem wedłóg uznania. Pozostałe trzy łyżki ciasta zmiksować z taką iloscią mleka by powstało gęściejsze ciasto naleśnikowe, które należy wyłożyć na jabłka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez 40 - 45min. Po wyjęciu z piekarnika polukrować. Przepis na lukier - cukier puder, trochę masła, duża ilość soku cytrynowego. Dodać kilka kropel wrzątku - wymieszać.

Smacznego!
  
mariusz
10.09.2008 18:52:43
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Kąpino

Posty: 1162 #153604
Od: 2007-10-9
czy ktos mógłby się podzielic przepisem na sok z malin?
zasypałem maliny cukrem pól na pół i teraz co? maja stac kilka godzin czy kilka dni bo różnie czytałem. zdziwiony
  
Electra25.04.2024 03:02:30
poziom 5

oczka
  
BonAir
11.09.2008 08:52:35
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Kąpino

Posty: 1084 #153719
Od: 2007-5-25


Ilość edycji wpisu: 1
mariusz, bierzesz:

- 4 litry malin,
- 2 litry przegotowanej wody
- 2,5kg cukru
- 2 litry spirytusu 96%

Po dwóch tygodniach maliny osiądą na dnie i przelejesz czystą nalewkę do butelek.
Konsumować po ok. 10 miesiącach wraz ze znajomymi podczas obchodów Sobótki.cool
_________________
pozdrawiam BonAir
  
mariusz
11.09.2008 09:18:31
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Kąpino

Posty: 1162 #153729
Od: 2007-10-9
nalewka się juz robi a teraz chciałem wyjątkowo cos bezalkoholowegooczko
  
Indygo
11.09.2008 11:14:15
poziom 3

Grupa: Użytkownik

Posty: 125 #153752
Od: 2008-5-19
Mariusz, zasypane cukrem maliny lekko podgrzej / nie gotuj/ potem trzymaj w lodówce dwa dni. przelej sok do sparzonych słoiczków i pasteryzuj. Z owoców zrób pyszny sorbet i zaproś sąsiadówbardzo szczęśliwybardzo szczęśliwy
Smacznego
  
BonAir
11.09.2008 14:26:54
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Kąpino

Posty: 1084 #153783
Od: 2007-5-25


Ilość edycji wpisu: 1
Z owoców zrób pyszny sorbet i zaproś sąsiadów

Już idę! aniołek
_________________
pozdrawiam BonAir
  
mariusz
11.09.2008 15:05:54
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Kąpino

Posty: 1162 #153793
Od: 2007-10-9
co to jest sorbet?
  
BonAir
11.09.2008 19:11:57
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Kąpino

Posty: 1084 #153874
Od: 2007-5-25
To chyba jakiś hiszpański kapelusz...poruszony
_________________
pozdrawiam BonAir
  
mariusz
11.09.2008 19:17:01
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Kąpino

Posty: 1162 #153875
Od: 2007-10-9
mi tam kojarzy się z siorbaniem czyli cos do picia eh
  
mariusz
11.09.2008 19:40:28
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Kąpino

Posty: 1162 #153878
Od: 2007-10-9
znalałem taki przepis:

"1 kg malin zasyp 750 gramami cukru (najlepiej w stalowym naczyniu). Cukier
powinien nasiąknac sokiem.Mozna zostawić na noc. Na b. małym ogniu zacznij
podgrzewać garnek z malinami. Delikatnie mieszając doprowadź do całkowitego
rozpuszczenia się cukru. Przygotuj bardzo dokładnie umyte słoiki lub butelki.
Zlej gorący sok z garnka do przygotowanych naczyń (prez sitko). Zakręć i wstaw
do wysokiego naczynia z gorącą woda, tak aby 1/3 naczynia z sokiem wystawała
ponad poziom wody. Podgrzewaj na ogniu prawie do jej zagotowania się. Kiedy
woda zacznie sie gotować, zmniejsz ogień i pasteryzuj małe słoiczki 0,25 -5-7
min., większe 0,5 l - 10 min. Nastepnie wyjmij je z wody , dokręć i postaw do
góry dnem do wystygniecia. Butelki mozna nie przewracać. Tak sporzadzony sok
mozna przechowywać ponad 2 lata.
Pozostałe maliny zasyp 1 opakowaniem żelfixa (3 w 1) iprzyrządź wg przepisu na
torebce. Otrzymasz wspaniały malinowy dżem. Smacznego"

tylko ten dżem to same pestki ale bez żelfixu do herbatki na najblizsze ochlodzenie będzie jak znalazł. soczek juz się pasteryzuje bardzo szczęśliwy
  
mariusz
21.05.2009 20:36:28
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Kąpino

Posty: 1162 #264650
Od: 2007-10-9


Ilość edycji wpisu: 1
w Kapinie rosnie sporo sosen samosiejek, które można super wykorzystac. ja wykorzystuję swoją - przez skracanie o połowe młodych odrostów kształuję jej wygląd - jest bardziej gęsta chociaż do bonsai jescze nie jest podobna oczko

a oto przepis na piniówkę :

Młode boczne przyrosty sosen zebrac starając się zbyt nie ogołocic jednego drzewka. Fachowcy zbirerają po 2-3 ze sztuki W duzym słoju ułożyc wartwę pędów sosnowych, warstwę cukru, warstwę pędów itd. Aż do zapełnienia słoja lub wyczerpania materiału. Słój odstawic najlepiej na słońce na 10-14 dni (aż cały cukier się rozpusci). Zlac syrop, który jest doskonały na kaszel, do oddzielnego naczynia. Pozostałe przyrosty zalac spirytusem zmieszanym z wodką 40 % w proporcji 1:1. Pozostawic na około 3 tygodnie, zlac, a pędy można zalac alkoholem ponownie. Jest to wersja najprostsza. Istnieją także inne wariacje, można np. dodac jałowiec suszony i wtedy powstanie piniojałowcówka (bardzo polecam), można dosłodzic do smaku, dodac cytryny itp.

a zgodnie z ustawa o przeciwdziałaniu itd proszę pamietac, że alkohol niszczy skóre - głównie na łokciach i kolanach

aniołek

wiecej informacji i porad : http://swimp.home.pl/forum/viewthread.php?tid=18418
  
Electra25.04.2024 03:02:30
poziom 5

oczka

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 2>>>    strony: [1]2

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » POGADUSZKI » KOCIOŁ WIRTUALNY

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny

kapino.pl