Kocioł wirtualny
znalałem taki przepis:

"1 kg malin zasyp 750 gramami cukru (najlepiej w stalowym naczyniu). Cukier
powinien nasiąknac sokiem.Mozna zostawić na noc. Na b. małym ogniu zacznij
podgrzewać garnek z malinami. Delikatnie mieszając doprowadź do całkowitego
rozpuszczenia się cukru. Przygotuj bardzo dokładnie umyte słoiki lub butelki.
Zlej gorący sok z garnka do przygotowanych naczyń (prez sitko). Zakręć i wstaw
do wysokiego naczynia z gorącą woda, tak aby 1/3 naczynia z sokiem wystawała
ponad poziom wody. Podgrzewaj na ogniu prawie do jej zagotowania się. Kiedy
woda zacznie sie gotować, zmniejsz ogień i pasteryzuj małe słoiczki 0,25 -5-7
min., większe 0,5 l - 10 min. Nastepnie wyjmij je z wody , dokręć i postaw do
góry dnem do wystygniecia. Butelki mozna nie przewracać. Tak sporzadzony sok
mozna przechowywać ponad 2 lata.
Pozostałe maliny zasyp 1 opakowaniem żelfixa (3 w 1) iprzyrządź wg przepisu na
torebce. Otrzymasz wspaniały malinowy dżem. Smacznego"

tylko ten dżem to same pestki ale bez żelfixu do herbatki na najblizsze ochlodzenie będzie jak znalazł. soczek juz się pasteryzuje bardzo szczęśliwy


  PRZEJDŹ NA FORUM